Bijlen

Bijlen

Een goede bijl ook wel akse genoemd is onmisbaar in de gereedschapsvoorraad van een echte klusser. Je gebruikt bijlen om struiken en bomen te vellen of boomwortels door te hakken. Maar een goede bijl is ook essentieel bij het kloven van houtblokken tot aanmaakhout. De beste bijlen voor iedere hakklus vind je bij ons. Zo vind je op 2cheap.nl kloof- hak- en hand-bijlen voor ieder karwei in en om het huis, maar ook kettingzagen voor de grote klus. Of je nu op zoek bent naar een stevige bijl om grof hout te hakken of juist nauwkeurig te werk wilt gaat, bij ons vind je zeker de bijl die past bij jouw klus.

Hakbijl

Een hakbijl is een bijl van ongeveer 2 kg met een lange, gevormde steel. De bijl is wat scherper dan een kloofbijl en je kunt er bomen mee omhakken en wortels mee doorhakken.

Kloofbijl

Wanneer je met een hakbijl boomstammen in stukken hebt gehakt, dan moet het hout nog gekloofd worden voordat het de kachel in kan. Hiervoor gebruik je een akse met een lange steel (80  à 100 cm) van hout of van fiberglas. De kop is gemaakt van staal of van FiberComp (met glasvezelversterkt kunststof) en het gewicht hiervan ligt tussen de 1 en 3,2 kg. De combinatie met een rechte steel bepaalt hoe prettig de akse in de hand ligt en hoeveel kracht het kloven kost. Techniek en handigheid is trouwens belangrijker dan kracht. Een Fiberglas akse is lichter en veiliger doordat je minder snel vermoeid raakt.

Handbijl

Dit is een scherpe akse met een steel van ongeveer 40 cm lengte. Je gebruikt hem om dunner hout te kloven en takken af te hakken die vervolgens gebruikt als aanmaakhoutjes. Hij wordt ook voor outdoor-activiteiten gebruikt en heeft dan een leren beschermhoes om hem veilig mee te nemen. Door de uitgebalanceerde vorm en het antislip handvat, ligt de handbijl goed in de hand. De akse weegt maximaal 1,5 kg.

Hoe gebruik je een akse?

Hou met één hand de onderkant van de steel vast. Met de andere hand pak je de steel een stukje onder de kop vast. Til de aske omhoog waarbij de arm die de onderkant van de steel vast heeft voor je lichaam langs gaat. Laat de bijl onder een hoek van 45 graden op het hout vallen. Terwijl de akse valt laat je de hand die onder de kop zat langs de steel naar de andere hand glijden. Zo begeleid je de akse. Zorg dat je stevig staat, met je benen uit elkaar, maar ook weer niet zover dat je niet meer een beetje door je knieën kan gaan. Maak je inkeping ongeveer even breed als de dikte van het stuk hout dat je hakt.

Kies de juiste bijl bestel die direct en al je hakwerk is een fluitje van een cent.

Lees meer

2Cheap

Wij worden door klanten beoordeeld met een 8.6 van 10 gebaseerd op 5389 reviews.
Als je onze site gebruikt, krijg je van ons cookies. X Meer over cookies »